Hierbij de Greenfluencer-genomineerde van 2022.
|
Arjen Spek Met zijn bedrijf Milati faciliteert Arjen Spek de sportveld- en groenmedewerker met machines. De bijnaam ‘Mister Robot’ past hem aardig: via hem vinden verschillende autonome machines hun weg in Nederland en België. Altijd speurt Spek de horizon af naar innovatieve snufjes. ‘Of het nu robots zijn of gewone machines, het gaat erom dat je altijd verder moet kijken dan je neus lang is’, aldus Spek. Lees hier het volledige artikel.
|
Bernice Kamphuis Struikroofster Bernice Kamphuis begon zo'n vier jaar geleden met het 'struikroven'. Groen dat moest wijken voor nieuwbouw of renovatie, redden zij en andere buurtbewoners van de ondergang om het een tweede leven te gunnen op een andere plaats. Haar initiatief groeide uit tot een bottom- upbeweging die bewoners, ontwikkelaars, groenaannemers en woningbouwcorporaties met de natuur én met elkaar verbindt. 'Deze Greenfluencer-nominatie is een community-award, want een leadzanger functioneert alleen met een goede band. Zo werkt dat ook bij Struikroven', aldus Kamphuis. Lees hier het volledige artikel.
|
Jan de VriesEen boegbeeld binnen de boomkwekerijsector. Jan de Vries (69) heeft menig tuin en dorpsplein groen gekleurd met de bomen van zijn kwekerij. Maar de Vries doet meer, hij is ook maatschappelijk betrokken als ondernemer en bestuurder. Volgend jaar doet hij een stap terug omdat hij de volgende generatie alle ruimte wil geven. Maar helemáál van het boomkwekerijtoneel verdwijnen, dat duurt nog wel even: ‘Ik vind het gewoon nog veel te leuk.’ Lees hier het volledige artikel.
|
Cecil KonijnendijkIn februari 2021 lanceerde Cecil Konijnendijk de 3-30-300-vuistregel. De gasthoogleraar en directeur van het Nature Based Solutions Institute aan de Canadese University of British Columbia reikt hiermee een handvat uit voor groenere steden. Het doel is een optimale leefomgeving in de stad qua gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. De invloed van deze genomineerde Greenfluencer reikt internationaal, maar ook in Nederland verspreidt deze vuistregel zich snel. 'Iedereen begrijpt deze regel,' aldus Konijnendijk. 'De kracht zit 'm in de eenvoud.' Lees hier het volledige artikel.
|
Daan BleichrodtDaan Bleichrodt is 'de Nederlandse Shubhendu Sharma' - de Indiase ingenieur die honderden tiny forests heeft aangelegd in de hele wereld. Geïnspireerd door Sharma legde Bleichrodt als initiatiefnemer in Nederland ruim 250 tiny forests aan. Dit deed hij met een team van collega's en vrijwilligers. Het doel: meer contact van kinderen met de natuur en daarnaast meer biodiversiteit en klimaatadaptatie in de stad. 'Mensen die opgroeien in een groene omgeving zijn gezonder, gelukkiger, creatiever en meer maatschappelijk betrokken. Daarom heeft iedereen recht op natuur dichtbij', aldus Bleichrodt. Lees hier het volledige artikel.
|
Linda Hoogendoorn-VeelenturfLinda Hoogendoorn-Veelenturf (43) is dé verbindende schakel in de buitengroenwereld. Als directeur van handelsplatform Varb brengt zij al acht jaar marktpartijen samen. Daarnaast klinkt er veel lof, ook vanuit onze redactie, voor de manier waarop zij de vakbeurs PLANTARIUM|GROEN-Direkt met haar team op de kaart heeft gezet. Hierbij is zij betrokken vanuit haar functie van directeur van Green Retail Events, dat ontstaan is uit de recente fusie van Varb en Stichting Vakbeurs. Lees hier het volledige artikel.
|
Herman WeversEen brug slaan tussen beleid en beheer. Dat is waar Herman Wevers met zijn bedrijf Alles over Groenbeheer zijn werkleven aan wijdt. Vanuit praktische kennis vertaalt hij complexe documenten naar handzame teksten. Het ultieme doel: bestekteksten, normen en onderzoeksrapporten die voor iedereen begrijpelijk zijn. Lees hier het volledige artikel.
|
Jaap MekelGreenfluencer-genomineerde Jaap Mekel staat nationaal bekend om zijn ecologische omgang met de bermen. Hiervoor is hij al eens in de prijzen gevallen met het winnen van de BovensteBeste Bermbeheerder-award. Mekel focust zich op kleinschalig en gefaseerd maaien. Daarbij maait hij alle vegetatietypes en met bijvoorbeeld de nat-drooggradiënt mee. Maaisel wordt afgevoerd. 'Niet alles in een keer wegmaaien, want maaien is vernielen en zo veel mogelijk plant- en diersoorten moeten hun kans krijgen. Lees hier het volledige artikel.
|
Prof. dr. Louise VetLouise Vet, dé aanjaagster van biodiversiteit. Dat deed zij gedurende haar wetenschappelijke carrière en als directeur van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie), maar ook als voorzitter van diverse ecologische organisaties, lid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en van de stikstofcommissie Remkes en via lezingen, columns en mediaoptredens. Ze ontving verschillende nationale en internationale prijzen voor haar werk. Lees hier het volledige artikel.
|
Niek RoozenNiek Roozen wordt wel eens Mr Floriade genoemd. Maar ook is Roozen internationaal een bekend landschapsarchitect die ver voor de troepen uit De Groene Stad promootte. Wereldwijd hebben zijn ontwerpen veel invloed uitgeoefend, met groene oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Een echte Greenfluencer dus. Lees hier het volledige artikel.
|
Peter van KemenadePeter van Kemenade (58), operationeel directeur van Vebego Groen, maakt zich al zijn hele werkleven sterk voor goede kwaliteit in het integrale groen. Niet alleen van het groen zelf, maar ook en vooral van de groenmedewerkers. ‘Als het met hun werkplezier snor zit, volgt de kwaliteit vanzelf’, aldus Van Kemenade. Hij pleit voor het doorbreken van de negativiteit die is ontstaan door de boetecultuur in de beeldsystematiek voor grootschalig onderhoud. De afgelopen twintig jaar heeft Van Kemenade alles uit de kast getrokken om de dialoog met opdrachtgevers op gang te brengen. Lees hier het volledige artikel.
|