Greenfluencers-genomineerden

Hierbij de Greenfluencer-genomineerden van 2023.

Ada Wille

Naast dat Wille dit jaar de initiatiefneemster was van het Nationale bloembollen weekend is Wille vooral een gevestigde naam op het gebied van begraafplaatsen. Als landschapsarchitecte heeft zij de rustplek van vele Nederlanders een stukje prettiger gemaakt. Deze specialisatie houdt zij niet voor zichzelf, zo schreef Wille talloze boeken en publicaties erover. Waaronder het naslagwerk “De Laatste Tuin, informatie & inspiratie bij ontwerp en beheer van begraafplaatsen”, ‘Bomen op Begraafplaatsen’, en als medeauteur van Het Groot Gedenkboek, gedenkplaatsen toen, nu en straks Zoektocht door het ritueel landschap’. Als we het hebben over groen kijken we vraag naar de toekomst. Maar ook onze laatste rustplek is met de kleur groen een stuk prettiger.
STEM OP MIJ

Angeline Mette

Angeline Mette is boomexpert en gerechtelijk deskundige op het gebied van VTA. Visual Tree Assessment, oftewel de lichaamstaal van bomen. Sinds enkele jaren heeft Mette de Lector licentie van de Duitse professor doctorandus Claus Mattheck ontvangen en representeert zij als enige Nederland het originele Mattheck seminar. Ze combineert haar uitgebreide kennis van bomen, heesters, struiken, heggen, hagen en beplanting met de ervaringen op het gebied van boomtaxaties en veiligheidscontroles. Kennis die zij als een ware Greenfluencer deelt met alle Nederlandse boomspecialisten.
STEM OP MIJ

Jan Willem de Groot

Jan Willem de Groot heeft sinds dit jaar het stokje overgenomen van een eerder genomineerde Greenfluencer Henry Kuppen als directeur van Terra Nostra. Maar directeur ergens van zijn maakt nog geen Greenfluencer. Maar De Groot deed, meer, veel meer. Zo was hij oprichter en initiatiefnemer achter de huidige Boominfodag. Een dag waarop Boomverzorgend Nederland samenkomt voor kennisdeling. Precies die kennisdeling is een belangrijke pijler voor de Groot. Zo heeft hij in 2016 als medeauteur bijgedragen aan het boek ‘Trees: A Lifespan Approach’. Verder is hij betrokken bij de kennisbijeenkomsten als bestuurslid binnen de KPB-ISA en vertegenwoordigt hij Nederland namens Koninklijke VHG in de European Arboriculture Council.
STEM OP MIJ

Jantine Schinkelshoek

Hoop voor Neerlands heg is te vinden in Jantine Schinkelshoek. Deze landschapsarchitect en beplantingsdeskundige is voorzitter en initiatiefnemer van Hoop voor Heggen. Doel van deze burgerparticipatiebeweging is zoveel mogelijk heggen planten met zoveel mogelijk mensen. De heggen zijn wat Schinkelshoek betreft een uitstekend antwoord op het biodiversiteitsvraagstuk. Pluspunt, daarvan is dat mensen in het proces met de natuur worden verbonden. Inmiddels heeft Schinkelshoek al bijna 40 kilometer heg door Nederland aangelegd. En hopelijk zorgt de nominatie van Greenfluencer voor nog tientallen extra kilometers.
STEM OP MIJ

Liedewij Loorbach & Suzanne van Straaten

Onze allereerste duo nominatie. De dames van Sprinklr.co zetten zich al jaren met hart en ziel in voor biologisch gekweekte planten en boren daarvoor ook onconventionele manieren aan. Met een eigen toegankelijke webshop willen ze biologisch gekweekte planten voor iedereen beschikbaar maken. Daarnaast voeren ze ook lobby tegen glyfosaat. Kortom dit groene duo zit allerminst stil.
STEM OP MIJ

Lucy Bathgate

In het kader van burgerparticipatie komen we wat ons betreft al gauw uit bij Bathgate. Eerder startte zij in haar woonplaats al een succesvol burgerparticipatieproject: Levend Water in het Tilburgse Spoorpark. Een project waarvoor Bathgate eerder in de prijzen viel op het Nationaal Deltacongres als lichtend voorbeeld voor burgerparticipatie. Maar Bathgate zat niet stil. Eind 2022 begon zij met haar initiatief Buurtbomen Kansenkaart. Insteek is het versnellen van de stedelijke vergroening: laat burgers zelf bomen en ander groen planten in de openbare ruimte. Het plan werd geadopteerd door de gemeente Tilburg en de eerste Buurtbomen zitten al in de grond.
STEM OP MIJ

Reinier Smits

Influencers zijn eigenlijk van alle tijden. Tegenwoordig maken ze dansjes en filmpjes op TikTok of insta, maar Reinier Smits is al tientallen jaren influencer. Zo was de wekelijkste column van Smits: ‘Keek op de Week’ iets wat je graag wilde lezen. Als founder van Smits Rinsma bouwde hij meer dan 40 jaar aan een van de meest gerenommeerde ingenieursbureaus van de groene sector. Sinds 2017 is Smits officieel met pensioen, maar dat neemt volgens ons niet weg dat hij tientallen jarenlang met recht een Greenfluencer te noemen was.
STEM OP MIJ

Tim van Hattum

Je wordt niet altijd vrolijk als je leest over onze toekomst: desastreuze klimaatverandering, onherstelbaar verlies biodiversiteit en meer. Niet bij Van Hattum, niet omdat hij de problematiek ontkent, maar omdat hij daarvoor mooie oplossingen ziet binnen Nature Based Solutions. Zijn toekomstvisie: is positief, maar vooral heel erg groen. Die visie is gevangen in NL2120, een rapport van Wageningen Universiteit dat beschrijft hoe Nederland er over honderd jaar uit zou moeten zien. Nederland 2120 is een integrale visie van de Wageningen University & Research vanuit het perspectief van landbouw, biodiversiteit, duurzame energie, water en de circulaire economie.
STEM OP MIJ

William Boogaerts

William Boogaarts is werkzaam bij De Enk Groen & Golf. Als innovatiemanager houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van het greenkeepersvak. Zo maakt Boogaarts veel gebruik van robots en dataverzameling. Kennis die hij niet alleen voor zichzelf houdt, maar ook durft te delen met de sector om samen verder te komen. Verder zit Boogaarts alweer een aantal jaar in de jury van de The Greenkeeper Of The Year verkiezing van Vakblad Greenkeeper. Hij zorgt met zijn open en nieuwsgierige houding voor een kwaliteitsimpuls van het Greenkeepersvak.
STEM OP MIJ

Jessica den Outer

Een rijzende ster in de groene sector, maar ook ver daarbuiten. Dit jaar lanceerde Den Outer haar boek ‘Rechten van de Natuur’. Hierin beschrijft ze een opkomende juridische beweging die pleit voor een meer holistische benadering van milieubescherming. Waarbij natuur niet alleen wordt gezien als eigendom van de mens, maar als een entiteit met intrinsieke waarde en eigen rechten. Den Outer heeft haar eerste succes al behaald (naast deze nominering). De eerste Nederlandse gemeente past haar gedachtengoed sinds november 2023 toe. Binnen de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten krijgt de natuur haar eigen voogd die opkomt voor haar belangen. Haar groene invloed is kortom al voelbaar.
STEM OP MIJ

Jaap Smit

Smit werd eerder genomineerd vanwege zijn inzet voor de Floriade. Als dendroloog was hij verantwoordelijk voor de boomselectie van het arboretum op het terrein van de Floriade 2022. Floriades kunnen echter altijd rekenen op veel weerstand en politiek gekonkel. Het vereist dan ook moed om je hieraan te verbinden. Daarnaast deelt hij zijn uitgebreide boomkennis met de sector in zijn nieuwe rubriek "Betere Bomen" in het Vakblad Boomzorg. Ook is hij sinds dit jaar het groene gezicht van Trompenburg Tuinen & Arboretum.
STEM OP MIJMENU
GREENFLUENCER
Inleiding
Genomineerden 2023
WINNAARS
Greenfluencers
Genomineerden archief
STEMMEN
Klik hier om te stemmen
Inleiding
Genomineerden 2023
Greenfluencers
Genomineerden archief
Klik hier om te stemmen